مواد آب بندی بتن چیست؟ اصول آب بندی

آب بندی بتن چیست ؟ اصول آب بندی بتن

آب بندی بتن چیست ؟ آب بندی بتن روشی است که مانع حرکت و نفوذ آب به داخل بتن می شود. بتنی که آب بند می شود مقاومت بالایی در برابر هر گونه ترک خوردگی و نفوذ آب پیدا می کند. چنانچه رطوبت موجود در بتن، در مجاورت با هوا تبخیر شود و هیچگونه صدمه و ترکی در بتن ایجاد نگردد به چنین بتنی آب کیپ یا آب بند گفته می شود.

در رابطه با آب بند کردن بتن اصولی وجود دارد. رعایت این اصول در موفقیت پروژه آب بند کردن سطوح بتنی بسیار مؤثر است. به عنوان مثال یکی از این اصول این است که تهویه و دمای مناسب جهت تبخیر آب موجود در بتن وجود داشته باشد. علاوه بر این اصولی دیگری در رابطه با آب بند کردن بتن وجود دارد که در ادامه مطلب به معرفی کامل این اصول و روشهای آب بندی بتن خواهیم پرداخت.

عایق‌کاری و آب‌بندی سازه‌های بتنی

عایق‌کاری سازه‌های بتنی یا آب‌بندی بتن، یک روش است که با استفاده از آن، جلوی نفوذ آب و رطوبت به داخل بتن گرفته می‌شود. این مسئله بسیار اهمیت دارد، به ویژه در مورد سازه‌هایی که در معرض آب قرار دارند. با توجه به اینکه بتن یکی از مصالح پرمصرف در صنعت ساختمانی است، عایق‌کاری سطح بتن از اهمیت بسیاری برخوردار است.

بتن به دلیل تخلخل خود، قابلیت نفوذ سیالات، به ویژه آب، را دارد. لذا با کاهش این تخلخل‌ها، ورود آب به داخل بتن کاهش می‌یابد. یکی از مزایای آب‌بندی سازه‌های بتنی، جلوگیری از سیکل‌های یخ‌بندان آب و ذوب آن است. وقتی آب درون بتن نفوذ نکند، در اثر سرما، یخ نمی‌زند و به تبع آن ترک‌ها و ترکیدگی ناشی از یخ‌بندان دیگر وقوع نمی‌پذیرد.

جهت خرید و استعلام قیمت مواد آب بند کننده بتن کلیک نمایید .

انواع روشهای آب بندی بتن چیست؟

 به طور کلی از دو روش جهت آب بندی بتن استفاده می شود. این دو روش شامل آب بندی اولیه و آب بندی ثانویه است. آب بندی ثانویه به دو روش پوشش سطحی و روش تزریق تقسیم می شود.

انواع روشهای آب بندی بتن چیست؟

آب بندی اولیه:

منظور از روش آب بندی اولیه، آب بندی در زمان ساخت بتن است. در این روش موای به مخلوط اصلی بتن اضافه می شود و بتن خاصیت نفوذ ناپذیری پیدا می کند. این افزودنی ها یا به صورت پودر یا به صورت مایع هستند. گاهی اوقات ممکن است بنا به دلایلی، آب بند بودن بتن کیفیت خود را از دست بدهد. با توجه به این امر می توان از روش ثانویه آب بندی استفاده کرد.

 آب بندی ثانویه:

یکی از روشهای آب بندی ثانویه استفاده از پوشش های پلیمری، پلی اتیلن و قیر است. این پوشش ها روی سطح بتن کار می شوند. آنچه که در آب بندی سطحی اهمیت دارد انجام درست زیرسازی است. در واقع قبل از اجرای این پوشش ها باید کار زیرسازی و صاف کردن سطح انجام شود.

 روش ثانویه آب بندی بتن، روش تزریق :

در این روش مواد پلی یورتان از طریق پمپ مخصوص به نقاطی که در آن احتمال نفوذ آب وجود دارد تزریق می شود و به این ترتیب بتن از داخل آب بندی می شود.

اصول آب بندی بتن

همانطور که اشاره شد آب بندی بتن به دو روش انجام می شود. لازم به ذکر است که صرفا با اضافه کردن مواد آب بندی به بتن، بتن به طور کامل آب بندی نمی شود. در واقع آب بند کردن بتن اصولی دارد که لازم است کار آب بندی طبق این اصول انجام شود.

 کیفیت مصالح :

یکی از این اصول کیفیت مصالحی است که در ساخت بتن به کار میروند. مصالحی مانند سیمان و سنگدانه ها باید کیفیت لازم و استاندارد را داشته باشند تا یک بتن اصولی ساخته شود.

عمل آوری بتن و مراقبت :

دومین مرحله به عمل آوری بتن و مراقبت آن در واقع این مرحله یکی از مراحل بسیار مهم در آب بند کردن بتن محسوب می شود.

 ترکیب درست مواد آب بند و میزان بتن:

یکی دیگر از اصول آب بندی بتن استفاده از مواد کافی جهت آب بند کردن است. در واقع ترکیب درست مواد آب بند و میزان بتن در کیفیت نهایی کار بسیار مؤثر است. 

 دقت بالا هنگام اجرا:

از دیگر اصول آب بند کردن بتن دقت بالا هنگام اجرای کار است. در واقع مجری کار باید در هنگام بتن ریزی نهایت دقت را در پوشش درزها به خرج دهد، چرا که وجود کوچکترین درز می تواند در عدم موفقیت کار مؤثر باشد.

شرح اصول اساسی و مهم آب بندی بتن

مواد آب بندی استخر

 کار آب بندی استخر معمولا با دو روش انجام می شود. یکی از این روشها پاشیدن مواد آب بندی روی سطح استخر و روش دیگر استفاده از مواد آب بندی در بتن هنگام ساخت استخر است. در ادامه به معرفی مواد آب بندی استخر خواهیم پرداخت.

رزین اپوکسی :

یکی از موادی که از آن جهت آب بندی استخر استفاده می کنند رزین اپوکسی است. غلظت این رزین به نحوی است که تمام درزهای موجود را پوشش می دهد. نکته ای که در مورد این ماده وجود دارد این است که باید به صورت یک لایه نازک روی سطح اجرا شود.

چسب بتن :

ماده دیگری که در آب بندی استخر استفاده می شود چسب بتن است. نحوه استفاده از این چسب به این صورت است که چسب بتن به مخلوط بتن اضافه می شود. بعد از اضافه کردن چسب به بتن، باید خیلی سریع بتن ریزی اجرا شود چرا که چسب سبب سفت شدن بتن می شود.

جهت خرید و استعلام قیمت چسب بتن کلیک نمایید .

تفاوت نم بند و آب بند بتن در چیست؟

تفاوت نم بند و آب بندن بودن بتن، در میزان تاثیر این بتن ها جهت عدم نفوذ آب است. بتن آب بند به دلیل وجود موادی که در ترکیب خود دارد مانع حرکت آزاد آب می شود. از بتن آب بند در پروژه هایی استفاده می شود که فشار هیدرواستاتیکی آب وجود داشته باشد. پروژه هایی مانند سد سازی، تونل سازی و پل سازی از جمله پروژه هایی هستند که در آنها از بتن آب بند استفاده می شود.

 در بتن نم بند نیز موادی به بتن معمولی اضافه می شود که بتن را در برابر نفوذ آب در منافذ مویینه تقویت کند. منظور از منافذ مویینه منافذ خمیر سیمان است. در پروژه هایی که فشار هیدرواستاتیکی آب وجود نداشته باشد (مانند جلوگیری از شوره زدن نما) از بتن نم بند استفاده می شود.

به طور خلاصه میتوان گفت تفاوت نم بند و آب بند بتن در این است که از آب بند بتن برای ممانعت از نفوذ آب در بتن استفاده می شود اما، از نم بند بتن به منظور ممانعت از خیس شدن بتن استفاده می شود.

انواع افزودنی های آب بندی بتن چیست؟

انواع افزودنی های آب بندی بتن چیست؟

یکی از افزودنی ها جهت آب بند کردن بتن ژل میکروسیلیس الیاف دار است. در ترکیب این ژل از مواد روان کننده استفاده شده است به همین دلیل زمانی که به بتن اضافه می شود سبب روان شدن آن می شود. روان شدن بتن یک مزیت محسوب می شود چرا که بتن خیلی راحت تر به تمام قسمت های سطح نفوذ می کند و تمام درز های موجود در سطح را پر می کند. به این ترتیب یک آب بندی اصولی و درست انجام می شود.

 یکی دیگر از افزودنی ها جهت آب بند کردن بتن، ماده کریستال شونده است. این ماده خود ترکیبی از مواد شیمیایی و سیمانی است. کریستال شونده زمانی که با آب بتن ترکیب می شود کریستال هایی را تولید می کند که غیر قابل حل هستند. ویژگی جالب این کریستال ها این است که تا زمانی که درز و حفره ای در بتن باقی بماند رشد می کنند. به همین دلیل است که با به کار بردن این ماده افزودنی، آب هیچ فرصتی جهت نفوذ به بتن را نخواهد داشت.

چرا نیاز به آب بندی بتن داریم؟

حال که متوجه شدیم آب بندی بتن چیست؟ این سؤال پیش می آید که چرا نیاز به آب بندی به وجود می آید؟ ی در واقع یکی از دلایلی که به آب بندی در بتن نیاز داریم این است که بتن نیز مانند بسیاری از سطوح دیگر در برابر تغییرات دمایی دچار تغییراتی می شود. در واقع تغییرات جوی به مرور زمان در بتن تاثیرات منفی دارند، به همین دلیل یکی از راه حل هایی که بتوان بتن را از این تغییرات جوی نجات داد آب بند کردن آن است.

 علاوه بر این استفاده از بتن آب بندی شده در بسیاری از پروژه ها مانع هدر رفت آب می شود. به عنوان مثال در پروژه های سد سازی و یا ساخت استخر آب بند کردن بتن  مانع نفوذ آب و هدر رفتن آن می شود.یکی دیگر از دلایل نیاز به آب بندی بتن حفظ و نگهداری سازه بتنی است.

پاسخ به سوالات متداول : آب بندی بتن 

آب‌بندی ابتدایی و تصحیح ساختار بتن در زمان اجرای پروژه بسیار کارآمد و مفید می‌باشد. این کار به دلیل اینکه خلل‌ها و نقص‌ها در مراحل ابتدایی پروژه برطرف می‌شوند و راه نفوذ آب به بتن مسدود می‌شود، بسیار موثر است. علاوه بر این، انجام آب‌بندی ابتدایی از نظر اقتصادی نیز منطقی و مقرون به صرفه می‌باشد.

به طور کلی، آب‌بندی بتن به دو روش عمده تقسیم می‌شود: آب‌بندی حین ساخت و آب‌بندی پس از اتمام ساخت.

برای عایق‌کردن و آب‌بندی سازه‌های بتنی، این کار را می‌توان به دو روش انجام داد: یا در حین اجرای سازه با اصلاح ساختار بتن، یا پس از پایان اجرای سازه. در روش اول، به عنوان مثال، می‌توان از افزودنی‌هایی مانند میکروسیلیس به ترکیب بتن استفاده کرد. در روش دوم، از ورقه‌های پوششی یا تزریق مواد آب‌بندی برای بتن استفاده می‌شود.

بتن، به علت ترکیب از آب، سیمان، و سنگدانه‌های ریز و درشت، دارای تخلخل فراوانی است و همچنین به عنوان جاذب آب عمل می‌کند. آب که وارد بتن می‌شود، تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر استحکام و دوام سازه دارد. بنابراین، آب‌بندی سازه‌های بتنی ضروری است تا از ورود و جذب آب توسط بتن جلوگیری کرده و به تدریج تخریب و ضعیف شدن سازه را پیشگیری نماید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × یک =

خانهفروشگاهحساب کاربریسبد خرید